Omtale af tvillingebogen

Den vilde og den stille

Enten er de hinandens modsætninger eller ligner hinanden på en prik - tvillingeforældre kæmper mod omgivelsernes forudindtagede holdninger. Sandheden er, at ikke to tvillingeforhold er ens og der er en verden til forskel på at have enæggede og tveæggede tvillinger af hvert sit køn.

Af Marianne With Bindslev

Blandt tvillingeforældre er det en kendt sag at vække opsigt med sine tvillinger. Man bliver stoppet på gaden af damer i nærsagt alle aldre, der er ved at dåne over de to små i barnevognen, der måske putter sig ind til hinanden og på en god dag gumler på hinandens små næver. Konstateringer som: ”De ligner overhovedet ikke hinanden,” ”Kan du kende forskel?”, ”Du har nok at se til, hva?” flyver om ørene.

Der er noget specielt ved tvillinger, og stor var nyheden også, da det blev offentligt kendt, at kronprinseparret venter tvillinger. De fascinerer os. Hvad omgivelserne er mindre opmærksomme på, er at tvillingeskab ikke kan skæres over en kam. Der er nemlig meget stor forskel på tvillinger, deres personlighed og tilknytning til hinanden - og dette skal omgivelserne have blik for, hvis tvillingerne skal udvikle sig harmonisk sammen og hver for sig

Tvillinger kan inddeles i tre kategorier - Joan Tønder Grønning og psykolog Lene Dam Pedersen kalder i ”Bogen om tvillinger 0-10 år” enæggede tvillinger for ”de feterede”, tveæggede af hvert sit køn for ”de nemme” og tveæggede af samme køn for ”den største udfordring”.

”Vi deler det sådan op i bogen, fordi der har været en opfattelse af, at tvillinger er på en bestemt måde. Typisk ud fra myter og ud fra en forestilling om, at alle tvillinger er enæggede, ligner hinanden og kan ikke undvære hinanden,” siger Joan Tønder Grønning.

Enæggede tvillinger kan siges at være feterede, fordi det er denne tvillingetype, der lever op til omgivelsernes forventninger om tvillinger: De ligner hinanden, har ofte et meget tæt forhold og klarer sig som regel godt, fordi de ikke konkurrerer med hinanden.

”Deres fordel er også nogle gange deres udfordring; Omgivelserne har svært ved at kende forskel på dem, så er det let at se dem som et par, og der er fare for, at de kan have svært ved at udvikle sig individuelt,” siger Joan Tønder Grønning, der er mor til et par enæggede drenge, der nu er 17 år.

”Forældre bør give omverdenen en chance for at kunne se forskel på børnene ved at klæde dem forskelligt. Det er klart en fordel for dem selv i længden,” siger hun.

Tveæggede af samme køn er den største udfordring, fordi de bliver sammenlignet meget på deres forskelligheder. Det fortæller psykolog Lene Dam Pedersen, der selv er tvilling og har skrevet bogen ”1+1=1?”:

”Tveæggede af samme køn ligner ikke hinanden mere end andre søskende, og bliver alligevel hele tiden sammenlignet. Hvis den ene har lidt flere talenter, er kønnere, hurtigere og mere smilende, kommer man let til at polarisere den: Den ene er hurtig, den anden langsom, den ene er stille, den anden vild og så videre,” siger hun og fortsætter:

”Det kan godt være hårdt og skabe et konkurrenceforhold, hvis forældre og andre voksne omkring børnene ikke er opmærksomme på dette,” siger Lene Dam Pedersen, der håber, at kronprinseparret får tveæggede tvillinger af hvert sit køn. Denne konstellation kaldes for ”den nemme” i ”Bogen om tvillinger 0-10 år”.

”For børnene ønsker jeg, at det bliver en dreng og en pige. For med enæggede tvillinger vil medierne fokusere på, hvor meget de ligner hinanden. Er det tveæggede af samme køn vil fokus ligge på, hvor forskellige de er. Der er ikke lige så mange forventninger til en dreng og en pige. De har større mulighed for ikke at blive ”låst” i tvillingeskabet,” siger Lene Dam Pedersen og understreger i den forbindelse, at personlighed jo ikke kun er noget, der kommer indefra.

”Vi bliver dannnet af nogle ting, vi har med os og af de omgivelser, vi vokser op i.”

For en generation siden kunne tvillinger ikke blive ens nok: De var klædt ens, matchende navne og skulle altid følges ad. Forestillingen om at tvillinger er to alen af sammen stykke gjorde blandt andre Lene Dam Pedersen op med herhjemme i sin bog, og i en årrække har der været en forestilling om, at tvillinger endelig skulle skilles ad i eksempelvis i skolen, så de kunne udvikle sig individuelt. Nu peger flere eksperter imidlertid på, at der ikke findes nogen universalløsning.

”Mange pædagoger og lærere siger pr. refelks, at tvillinger skal skilles ad. Jeg mener, man skal tage udgangspunkt i de tvillinger, man har: Er de ligeværdige?, Har de et harmonisk forhold?, Undertrykker den ene den anden?, Er de sammen med andre børn hver for sig?. Sådan nogle faktorer er afgørende for, om det er frigørende eller begrænsende at gå i samme klasse,” siger Lene Dam Pedersen.

Individualitet og fællesskab behøver ikke at modarbejde hinanden.

”Man kan sagtens opdrage tvillinger som to personer og samtidig styrke det bånd, der har til hinanden,” siger Lene Dam Pedersen.

Forskning viser, at selvmordsraten blandt tvillinger er lavere end gennemsnittet, og det kan forklares med, at tvillinger er mindre ensomme end andre mennesker.

”I svære situationer har man sin tvilling. Dermed ikke sagt, at alle tvillingeforhold er lykkelige,” forklarer Lene Dam Pedersen og fortsætter:

”Men i tvillingekonstellationen ligger muligheden for at have et meget kærligt og nært forhold til et andet menneske. Men for at det er muligt skal især omgivelserne forstå, at tvillinger er to individer.”

Send til en ven Print