Alt om tvillinger, trillinger, flerlinger, enæggede, tveæggede og siamesiske tvillinger. Fra graviditet, fødsel, barsel, hverdag, indentitetsudvikling, institution, børnehave og skole.

OM "Bogen om tvillinger 0-10 år"


"Bogen om Tvillinger 0-10 år" er en gennemgang af de mange facetter, der er anderledes med tvillinger før, under og de første 10 år efter fødslen. Fås også som e-bog.

2010-udgaven er den mest omfattende, opdaterede danske bog om tvillinger nogensinde. Bogen giver svar på de fleste af de spørgsmål, kommende og nybagte tvillingeforældre stiller sig selv og hinanden omkring graviditet, fødselsforberedelse, fødsel, amning, økonomi og hverdagen med tvillinger:

 • Giver en tvilingegraviditet dobbelt så meget kvalme og andre graviditetsgener?
 • Hvordan foregår en tvillingefødsel?
 • Er børnene en- eller tveæggede? - og kan jeg være sikker?
 • Har jeg mælk nok til to?
 • Har vi råd til to børn på én gang?
 • Hvilket udstyr er nødvendigt og hvilket overflødigt?
 • Bør tvillinger opdrages ens eller forskelligt?
 • Hvordan udvikler vores tvillinger deres egen identitet?
 • - og er der forskel på, om de er enæggede, tveæggede af samme køn eller tveæggede af hvert sit køn?
 • Hvornår bør tvillinger få hver deres værelse?
 • Hvornår og hvordan fortæller vi vores tvillinger, hvis den ene er syg og den anden ikke er?
 • Hvorfor har mine tvillinger svært ved at lære at tale?
 • Hvad gør jeg ved min konstante dårlige samvittighed?
 • Skal tvillinger gå sammen i børnehave og skole?


Nyt

Bogen indeholder både fakta- og erfaringskapitler, og så går 2010-udgaven som den først danske bog i dybden med tvillingers identitetsudvikling. Fx giver tvillingepsykolog Lene Dam Pedersen masser af råd til opdragelse og støtte af tvillinger, alt efter om de er enæggede, tveæggede af samme køn eller tveæggede af hvert sit køn.

Bogen fortæller også om den konstante 'dårlige samvittighed' - hvordan den især viser sig hos tvillingeforældre, og hvad man gør ved den. Psykologen giver også helt konkrete dagligdags råd - fx om hvornår tvillinger har glæde af deres eget værelse.

Tvillingepsykologen giver også råd til, hvordan man tackler situationen, hvis man skulle få meget for tidligt fødte tvillinger, tvillinger med kroniske sygdomme eller tvillinger, hvor den ene eller begge dør under eller ef

Nyt i 2010-udgaven er også en oversigt over de største hospitalers særlige tilbud til tvillingegravide og nybagte tvillingeforældre. Her kan du læse, hvornår de forskellige afdelinger scanner hhv. monochoriske og dichoriske tvillinger, og om de tilbyder særlig tvillingefødselsforberedelse eller tvillingetræf.

Myter

"Bogen om Tvillinger 0-10 år" behandler også indgående de mange myter, der florerer omkring både enæggede og tveæggede tvillinger. Myter, som ligger til grund for omgivelsernes syn på og behandling af tvillinger. Da myterne sjældent ligner hverdagen i en tvillingefamilie, har tvillingeforældre stor fordel af at kende myterne, der ofte er med til at påvirke børnene i en negativ retning.

Sprog

Et helt kapitel er reserveret til tvillingers sprog, der kan være forsinket i forhold til enkeltefødte børn. En sprogforsker giver fx råd til at støtte børns sprog generelt, men også til at hjælpe tvillinger med eventuelle særlige sprogproblemer.

Tvillinger er anderledes

Når man får to børn på én gang, oplever de fleste tvillingeforældre desuden, at erfaringer fra venner og familie ikke direkte kan overføres til dagligdagen med tvillinger. De udfordringer, tvillingeforældre slås med, er nemlig oftere relaterede til selve tvillingeforholdet og mindre til børnenes almindelige udvikling.

"Bogen om Tvillinger 0-10 år" er derfor fyldt med masser af gode råd og praktiske tips til, hvordan man med simple midler kan gøre en hektisk hverdag lettere at komme igennem. Der er bl.a. konkrete forslag til indretning af et tvillingevenligt hjem, tips om amning af to børn, samt forslag til indkøb af nødvendigt udstyr - og hvilket udstyr der ofte er helt overflødigt. Når børnene skal i vuggestue, børnehave og skole, melder spørgsmålet om de skal sammen eller hver for sig. Her gennemgår bogen de overvejelser, tvillingeforældre må igennem, før de træffer deres endelige valg.

Og alt det andet...

Bogen indeholder også en 'ordbog' med danske og latinske ord og forkortelser, der gør det nemt at 'oversætte' fødselsjournalen, ligesom bogen har en omfattende stikordsliste, der gør det nemt at finde det, du søger.

Egne og andres erfaringer

Forfatteren Joan Grønning er selv mor til nu 20-årige tvillingedrenge, og hun har tidligere været formand for Tvillingeforeningen Freja. Hun har derfor krydret bogen med masser af gode tips og idéer bygget på både egne og andre tvillingefamiliers erfaringer. Med forfatterens baggrund som mangeårig redaktør på AstmaAllergi Bladet deler hun sin viden om forebyggelse af allergi rundt om i bogen.

Målgruppe

"Bogen om Tvillinger 0-10 år" er en håndbog, der både kan læses fra ende til anden, men som også kan bruges som opslagsbog. Målgruppen er både kommende, nybagte og mere erfarne tvillingeforældre til børn under 10 år, men i lige så høj grad venner og familie til tvillingefamilier, samt pædagoger og ansatte i social- og sundhedssektoren, der har daglig kontakt til tvillingegravide og -forældre.

Faglig ekspertise

Til de fagrelaterede kapitler har forfatteren fået støtte fra de mest kompetente personer her i Danmark på hvert deres område:

 • Overlæge Kirsten Søgaard, Rigshospitalet
 • Jordemoder, ID-psykoterapeut og tvillingemor Lene Skou Jensen, Rigshospitalet
 • Jordemoder Alice Borgen, Odense Universitetshospital
 • Psykolog Lene Dam Pedersen - selv tvilling
 • Professor Kaare Christensen, Det Danske Tvillingregister
 • Professor Kirsten Ohm Kyvik, Odense Universitet
 • Sprogforsker, Pia Thomsen, Odense Universitet


Derudover har følgende givet deres faglige bidrag til bogen:

 • Forfatter og stifter af Dansk Præmatur Forening og Preem Team Jonna Jepsen
 • Specialkonsulent Pernille Ehlert, Sikker Trafik
 • Sygeplejerske Ragnhild Måstrup, Videnscenter for amning af børn med specielle behov, Rigshospitalet.


Sidst men ikke mindst er bogen fyldt med råd og erfaringer fra danske og 'udenlandske' tvillingeforældre, der gennem årene har sendt masser af breve og billeder fra familiealbummet til forfatteren.

UDDRAG af "Bogen om tvillinger 0-10 år"

Er du tvillingegravid?

Så gå ikke glip af "Uge-for-uge-kalender - til dig, der venter tvillinger", hvor du kan følge tvillingernes og din egen udvikling i løbet af graviditetens 40 uger. En uundværlig bog og et godt supplement til "Bogen om Tvillinger 0-10 år".

KØB begge bøger og spar penge.

Markedets største og mest omfattende bog om tvillinger. Det hele på en positiv måde og stadig som en meget faktuel bog, med et højt fagligt niveau.

Helen Lyng Hansen, Netsundhedsplejerske.dk

Bogen er virkelig brugbar - også selv om man som min mand og jeg i forvejen er forældre til to drenge på 5 og 6 år.

Pernille Marott

Jeg har virkelig haft mange dejlige og sjove timer med den allerbedste bog i hele verden.

Heidi Andersen Petersen

Send til en ven Print